Cum ai putea să faci un trip low cost într-o altă țară.

Cum ai putea să faci un trip low cost într-o altă țară.

Sunt momente când stai pur și simplu acasă sau ieși cu prietenii și simți că monotonia își face simțită prezența puternic? Îți dorești să ieși din rutină și să vezi altceva decat orașul căruia i-ai cutreierat străzile zi de zi? Ți-ai dori să cunoști mai multe despre o altă cultură sau să vezi un oraș străin, dar nu ai bani sau timp pentru a merge într-un loc îndepărtat?

O să-ți spun un mic secret… Poți face un trip low cost în vecini. Nu la vecina de la 3 la cafea, nici în orașul vecin unde ai ocazia să mergi oricând cu următorul bus, ci în țara vecină de la vest. So, aici sunt niște sfaturi despre ce să și faci când vrei să ai parte de un day trip încadrat în bugetul tău în Budapesta.

Eu am facut acest trip acum o lună deci informația este proaspătă și din experiența mea personală. În cazul meu au fost 4 zile, însă m-am gândit cum ar fi să faci un getaway de o zi,  în condițiile în care nu ai timp mai mult de “pierdut” sau pur și simplu să vă dau niște informații dacă sunteți în trecere în cochetul oraș plin de istorie din Ungaria, Budapesta.

Transportul

Care e cel mai important lucru când pleci undeva? Cum ajungi acolo. Știu că în cazul în care ești student ai tren gratuit, însă doar pe teritoriul României, nu și în Ungaria, așa că eu vă sugerez să întrebați în orice gară despre ofertele pe care le au cei de la CFR. De exemplu, eu am prins o ofertă cu 2 bilete pană în Budapesta cu 180 de lei, doar că trebuie cumpărate cu cel puțin câteva zile înainte.

De asemenea, autobuzul este o variantă destul de bună, biletul probabil fiind chiar mai puțin decât cel de tren, însă întoarcerea mea în Cluj, aceasta fiind cu autobuzul, a durat 8 ore, cu o ora mai mult decat cu trenul, și am făcut o singură oprire în Oradea de 10 minute, ceea ce a fost foarte obositor. Recomand trenul, deoarece este mai lejer, practic, ai mai multe opriri și chiar și un vagon restaurant. Gara din Budapesta este superbă iar dacă vei călători cu trenul este o oportunitate în plus să o admiri.

Deplasarea în oraș.

Cel mai bine este să o iei frumos la picior pentru a putea inhala mai bine orașul, pentru a-i putea vedea arhitectura și pentru a putea descoperi micile lui secrete de pe straduțele existente de sute de ani, pe care cu orice alt mijloc de transport nu le-ai putea remarca niciodată. Însă, dacă nu ești un împătimit al mersului pe jos poți să-ți faci abonament pentru toate mijloacele de transport în comun pe care le deține Budapesta.

        DACĂ EȘTI SUDENT, SĂ AI TOT TIMPUL LA TINE LEGITIMAȚIA DEOARECE IȚI OFERĂ MULTE INTRĂRI GRATIS SAU REDUCERI.

Cu aceasta, abonamentul costa 3450 de ft (forinți maghiari), în jur de 49 de lei, însă după parerea mea merită doarece este pe o lună, așa că este valabil și dacă vrei să te mai întorci pe parcursul acestei luni, iar acesta include:

1. Autobuz

2. Tramvai

3. Metrou. Stațiile metroului din Budapesta au diferite creații artistice pe pereții acestora sau ele însuși sunt niște frumuseți arhitecturale. Dacă vezi o stație de metrou, însă nu dorești a merge cu metroul, intră oricum, nu o să regreți.

4. Barcă. DA! Poți ajunge dintr-un loc în altul cu barca pe Dunare, deoarce aceasta trece prin mijlocul orașului, iar bărcile au opriri numeroase la fel ca și celelalte mijloace de transport. Poți să faci o plimbare cu barca admirând cele două maluri ale Dunării, Buda și Pesta, care formeaza, ca să vezi… Budapesta, dar și să ajungi în locul dorit. Practic, nu?

Ce poți să vizitezi

Făcând din nou aluzie despre legatura dintre Buda și Pesta, în trecut, partea de est a Dunării se numea Pesta, iar cea de vest, Buda și erau orașe distincte care mai apoi au format în 1873 the great Budapest, așa cum o știm astăzi.

Deși partea mai turistică să zic așa, este Pesta, pe ambele părți ale orașului se află foarte multe obiective turistice și locuri unde poți să-ti  delectezi simțurile vizuale, să-ți îmbogățești cultura și să rămâi cu amintiri minunate.

Palatul Parlamentului

În cazul în care doar vrei să te delectezi cu arhitectura în stil neo-gotic al celei de-a treia ca mărime cladiri la nivel mondial, pe locul doi fiind Parlamentul României, iar pe primul Pentagonul, poți oricând să o admiri de afară, însă dacă dorești să îi vizitezi interiorul cu unul dintre tururile organizate (sunt tururi și în română), te va costa 2400 de ft (36,51 lei), iar dacă ești student 1300 (19,78 lei). Il vei găsi pe partea de Pesta.

Pantofii de pe Faleza Dunării

Dacă treci pe lângă Parlament pe malul Dunării și vezi 60 de perechi de pantofi, acesta este un memorial pentru evreii maghiari care în iarna 1944-1945 au fost împuşcaţi pe malurile Dunării de către membrii Partidului Crucilor cu Săgeţi. Aceștia sunt făcuți din fier și sunt de diferite forme și dimensiuni, de bărbați și femei.

Castelul Buda

Reședință a marelui Matei Corvin, a fost ridicat în secolul al 18-lea pe locul unui vechi castel din secolul al 13-lea, construit cu scopul inițial de a proteja împotriva atacatorilor mongoli și tătari. Acesta se află pe partea de Buda și combină trei stiluri arhitecturale, romantic, baroc și gotic. Biletul este 10 euro pentru adulți și 5 pentru copii.

Dar, de asemenea, poți oricând să vezi doar exteriorul cu iz medieval, însă interiorul cuprinde și Muzeul National de Istorie a Budapestei, Muzeul de Artă Contemporană și Galeriile Naționale.

Pentru a ajunge acolo, deoarece este localizat pe dealul din Buda, poți lua oricând autobuzul, dar alternativa urcatului pe jos este mult mai bună. Ai ocazia să treci printre zidurile și prin curtea superbă ale cetății unde ai la dispoziție chiar și o scară rulantă. 

Bastionul Pescarilor

Se află langă castelul Buda (deci dacă ai facut efortul să urci dealul, măcar ști că a meritat) și este una dintre cele mai bune puncte alte orașului pentru a putea privi toată Budapesta. Intrarea costă, dar partea bună este că poți opta pentru a intra în Castelul Buda și în Biserica Matyas cu același bilet.

Prețul total al biletului este în jur de 34 – 60 de euro pentru adulți și 18 – 30 de euro pentru copii, iar partea și mai bună este că pe timp de noapte poți vizita Bastionul Pescarilor gratis and trust me, priveliștea nocturnă a Budapestei este incredibilă.

Herghelia regală

Aceasta a fost reconstituită recent cu materialele originale. În cetate, pe langa toate construcțiile care îți iau privirea, se află și reședința președintelui Ungariei, clădiri cu arhitectură spectaculoasă și magazine.

Mormântul lui Gül Baba

Gül Baba “Părintele Trandafirilor”, a fost unul dintre cei mai mari poeți musulmani, prieten și unul dintre cei mai apropiați confidenți a lui Suliman Magnificul. I s-a dat aceast pseudonim pentru că se consideră ca el a adus această floare în Ungaria, lucru nu tocmai adevarat, trandafiirii existând deja în țară înaintea stăpânirii otomane.

Se poate vizita gratis, împreună cu muzeul de istorie turcească, aflat tot acolo. Îl găsiți pe Strada Moscheii din Budapesta.

Bulevardul Andrássy

Acest Bulevard este “Champs Elysse” al Budapestei și un loc perfect pentru o plimbare, pentru a admira cladirile, pentru a merge la cumpărături și pentru a simți the rush of Budapest. Aici se află și primul metrou din Europa și Opera Națională .

Parcul Orașului (Városliget)

Este cel mai mare parc din Budapesta, un loc cu spațiu verde unde poți să te bucuri de natură dar și de alte atracții turistice, cum ar fi Piața Eroilor, care se află la intrarea parcului, grădina zoologică, Parcul Vidam, iar pe timpul iernii puteți găsi cel mai mare patinoar din Europa. Tot aici se află și Castelul Vajdahunyad, care este o copie a Castelului Huniazilor și care inițial a fost construit din carton și lemn, însă datorită popularității pe care a dobândit-o a fost reconstruit în mai multe stiluri din piatră și cărămidă. Acesta îmbină trei stiluri arhitecturale, romanic, gotic, renascentist și baroc și definește stilul maghiar de arhitectură.

 Curtea castelului se poate vizita gratis, iar înăuntru se află Muzeul Agriculturii Maghiare care se poate vizita cu 1,600 ft (24,32 lei) pentru adulți, iar pentru studenți 800 ft (12,16 lei)

Piața Eroilor

Aceasta înconjoară Monumentul Mileniului, care a fost construit pentru a sărbători 1000 de ani de la așezarea ungurilor pe teritoriul Panoniei. Se află la sfarșitul Bulevardului Andrássy și este mărginită de Muzeul de Arte Frumoase și Galeria de Artă.

Citadela

Situată pe dealul Gellért în partea de Buda, a fost ridicată în 1854 pe ruiniele unei fortificații eravisce după înfrângerea revoluției maghiare de la 1848-1849 și este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Din nou, aveți de urcat, dar desigur există alternativa autobuzului, însă dacă nu o luați pe jos o să ratați breathtaking views, deoarce când urci vezi unele părți ale Budapestei pe care nu le poți vedea de sus, chiar dacă este cel mai înalt punct din centrul orașului (235 de metri).

    În vârful Citadelei se află Statuia Libertății de Ungaria.

Cascada din Dealul Gellért

Varianta pe care eu o sugerez de a ajunge la Citadelă, este cea de pe partea cu Cascada de pe Dealul Gellért. Este încorporată în deal, are scări de urcare proiectate superb pe ambele părți, este înconjurată de o vegetație abundentă care pe timpul toamnei îți taie răsuflarea, iar deasupra cascadei într-un balcon de unde poți să te delectezi cu priveliștea, se află statuia Sfântului Gellért, Gerard în română, care se spune că a fost împins în anul 1046 de pe o stâncă  de către păgânii maghiari care erau în război cu creștinătatea.

La poalele dealului se găsesc trei dintre băile termale ale Budapestei, orașul fiind capitala băilor termale a Europei. Un mic pont ce pot să vi-l dau este că la alte băi termale din Budapesta, Băile Széchenyi, se organizează în fiecare sâmbătă party-uri nebune. Relaxare ziua, party noaptea. Ce ai putea să vrei mai mult?

Bazilica Sfântul Ștefan

Este a treia cea mai mare din Ungaria, finalizată în 1905, după 54 de ani de lucru, în stil neoclasic și se află în centrul orașului.

Pentru a intra în biserică nu trebuie să plătești nimic, există doar o cutie de donații, însă pentru a urca în turn este o mică taxă, în jur de 1 euro, dar sigur nu vei regreta decizia de a plăti pentru lift, deoarece priveliștea merită și mai mult.

Podul cu Lanțuri

Podul Széchenyi, sub denumirea sa oficială, este cel mai frumos dintre cele 7 poduri din Budapesta și a fost proiectat de William Tierney Clark. Acesta a fost construit pentru a lega pentru prima data partea de Buda și cea de Pesta, iar legenda spune că, cel care a sculptat cei patru lei care se află la fiecare capăt, adică sculptorul János Marschalko, s-a lăudat că aceștia ar fi perfecți și că s-ar sinucide dacă cineva o să găsească vreodată o greșeală cât de mică.

Un copil care se afla pe pod cu bunicul său a remarcat că leilor le lipsește limba, așa că, după cum a promis, sculptorul s-a aruncat de pe pod sub constrângerea onoarei.

Hanging out

Party Boat

Da. Ați citit bine. Deoarece Dunărea reprezintă o parte foarte importantă a Budapestei la nivel de atracții turistice, transport și chiar distracție, se organizează așa numitele „booze cruises”.

Intrarea costă în jur de 20 de euro cu o băutură sau două incluse, dar sunt si alte oferte puțin mai scumpe, unele cu alcool nelimitat. Deci, dacă după o zi lungă de vizitat vrei să te distrezi pe o barcă plină de oameni, pe apele Dunării, în mijlocul orașului, e varianta perfectă!

Districtul 7

Ați auzit de Red District pe care îl puteți găsi aproape în toate orașele mari? Un întreg district pus doar pe party? Cam așa ceva este districtul 7 din Budapesta. Aici poți găsi tot ce vrei, pub-uri, street food, cluburi, hoteluri, expoziții de artă și multe altele.

Cel mai bun loc dacă vrei să ai noaptea aia pe care atunci când ți-o amintești e totul în blur dar ști că te-ai distrat la maxim.  Acesta este fostul cartier evreiesc.

Szimpla Kert

Szimpla face parte din renumitele Ruin Pubs ale Budapestei, aflate în Districtul 7. Acestea sunt pub-uri deschise în clădiri vechi, în ruină, adaptate la zidurile dărăpănate cu un iz boschetăresc , fun și artsy, exact ce caută generația noastră.

Amenajarea interioară este excepțională, messy dar cu multe chestii mișto, diferite camere cu tematică, graffiti și mici opere de artă pe pereți făcute de oamenii care i-au trecut pragul, ce se îmbină într-un loc perfect de o ieșeală.

Poți comanda mâncare și băuturi, însă merită și doar să faci o plimbare care să nu te coste nimic pentru a-l admira.

Și te poți alege cu o sedință foto spectaculoasă.

Mâncare

În acest oraș veți putea găsi o varietate largă de mâncare, fast food, restaurante fancy, restaurante cu specific unguresc, street food, etc… dar recomandarea mea este să încerci un gulaș traditional unguresc ca la carte, de la Gettó Gulyás.

Este un restaurant mic dar chic, pe care îl veți găsi tot în Districtul 7, ascuns pe o străduță nu foarte ușor de remarcat.

Acesta costă 1300 ft, în jur de 20 de lei

.

Budapesta este cea mai vizitată capitală a Europei Centrale, deci nu-ți fă probleme că nu ști limba, pentru ca o să vezi mai mulți străini și o să auzi mai multă engleză decât maghiară.

Dacă aceste sugestii cu intenția de a te ajuta să-ți petreci timpul în capitala Ungariei, fără a cheltui mulți bani, nu-ți sunt pe plac, poți oricând să te plimbi pe străzile pline de istorie, să descoperi orașul pas cu pas și să simți cu adevărat ce reprezintă Budapesta.

Share Button

One thought on “Cum ai putea să faci un trip low cost într-o altă țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook
Facebook