Clujul pictat

Clujul pictat

Arta este atât de vastă și complexă, tocmai datorită faptului că fiecare dintre noi percepem lucururile și le gândim într-un mod diferit, de aici vine diversitatea și unicitatea.                            

Arta stradală există încă din cele mai vechi timpuri, atunci când oamenii își lăsau amprenta pe pereții peșterilor, pentru a facilita comunicarea dintre ei, lucruri neschimbate și astăzi, diferite sunt doar tehnicile, culorile și mesajele.

Cea mai spectaculoasă și răspândită formă de artă stradală o reprezintă graffiti-ul, termen introdus în secolul al XX-lea, ca semn de protest sau pentru marcarea de teritoriu, de către găștile de cartier.

Astăzi însă, putem vorbi despre adevărate opere de artă, având ca scop reinventarea și însuflețirea anumitor spații, pentru delectarea oamenilor. Graffiti-urile sunt niște ilustrații vii, care scot din anonimat și acționează asupra stării de spirit și care reușesc să facă oamenii să se regăsească în mesajul lor.

Prin arta stradală înțelegem trăirile artiștilor, felul în care se exprimă și împărtășesc cu restul lumii gândurile lor, prin cel mai ușor și liber mod de a comunica cu oamenii.

Artiștii oferă gratis artă oamenilor, pot să influențeze modul în care aceștia gândesc, văd ceea ce alții nu observă și să înțeleagă problemele cotidiente și sistemul în care trăim.

Ceea ce îi diferențiază pe artiști de restul lumii, e tocmai faptul că au un mesaj de transmis, pe care nu ezită să-l facă public, indiferent de consecințe. Faptul că ei se manifestă în stradă conștienți fiind de numărul mare de oameni care observă mesajul lor, reprezintă viziune și atitudine.

Cluj-Napoca este un oraș viu, cu elemente de artă și cultură consacrate, unde oamenii  sunt deschiși spre noutate și curioși de a înțelege mesajul din spatele graffiti-urilor. Acestea se regăsesc pe toate străzile orașului, oferă viață și culoare clădirilor gri, monotone, au diferite forme, mesaje, impact, reușesc să spună o poveste, să motiveze și să aducă un zâmbet pe fețele oamenilor prinși în grijile cotidiene.

De asemenea au fost folosite, în mod legal pentru a reîmprospăta clădirile abandonate, spațiile cu potențial cultural uitate și nevalorificate, zone speciale din cartiere, chiar și mijloacele de transport în comun.

Vorbim despre o formă de artă, care e percepută diferit de către oameni, iar unii  consideră arta stradală vandalism. Totuși, e imposibil, chiar și pentru cei sceptici, să nu găsească pe străzile Clujului, un graffiti în care să se regăsească sau să-i creeze o anumită stare, deoarece Clujul oferă o multitudine de idei gravate pe pereti.

Tot în Cluj, pe strada Horea, nr.33 este locul în care se găsește cea mai mare pictură murală din România, intitulată Omul Micro Macro Cosmos, realizată de artiștii stradali Kero și Ocu.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook
Facebook