Locașul de cult transformat în artă prin coliziunea modernității și tradiției

Locașul de cult transformat în artă prin coliziunea modernității și tradiției

Deși spiritualitatea este neglijată în ziua de astăzi de o parte bună a generației tinere, există în Ardeal, mai exact, în Cluj-Napoca, un lăcaș de cult cu totul breathtaking, care poate te va face să-ți iei puțin din timpul vieții tale cotidiente și să pășești în această biserică. Dacă ești interesat de artă, de revoluționarea tradițiilor, sau doar cauți un loc nou unde poți să-ți deschizi sufletul, biserica ortodoxă “Schimbarea la Față” este locul perfect, deoarece reprezintă o operă de artă formată prin coliziunea modernității și tradiției, într-o tehnică artistică inovativă pentru religia ortodoxă.

Aflată pe Bulevardul Eroilor, la nr. 10, în orașul Cluj-Napoca, nu vei regreta nici pe departe că ai întâlnit-o în cale. Pe dinafară pare o biserică normală, cu absolut nimic special, însă dacă nu ai citit acest articol și ești norocos să îi treci pragul din curiozitate, așa cum s-a întâmplat și în cazul meu, vei fi uluit. Am avut ocazia de a afla mai multe despre minunata mea descoperire de la un angajat al locașului de cult.

Biserica a fost construită de la 0, iar piatra de temelie a fost sfințită de mitropolitul Bartolomeu în anul 1999. Lucrările s-au terminat în Decembrie 2004. Imediat după, a început munca pentru ceea ce o face atat de specială, interiorul acesteia. Este realizat în tehnica mozaic.

Opera de artă pe care o reprezintă tot interiorul bisericii a fost atat de pretențioasă încâ s-a realizat în trei tranșe, iar în acel timp, slujbele se țineau la subsol.

Lucrarea în mozaic a fost terminată în 2016, iar în 2018 pe data de 18 August a fost sfințită și i s-a pus hramul „Schimbarea la Față”. Fun fact, hramul nu a fost ales aleatoriu, iar semnificația acestuia este una mai profundă. Această biserică este un simbol al modernității aduse în religia ortodoxă, a ieșirii din tiparele învechite ale tradiției, un suflu nou pentru spiritualitate.

Unicitatea acesteia nu este conferită doar de tehnica mozaicului. Cei care au făcut ca totul să fie posibil au creat o sinteză a stilurilor. Artistul ortodox din Timișoara, Silviu Oravitzan, și pictorul, teolog catolic, Ivan Marko Rupnik de la Roma, îmbină arta bizantină și arta occidentală din primul mileniu de istorie al Bisericii Creștine.

Cei doi artiști s-au întâlnit la New York la o expoziție de pictură. Au creat în aceași tehnică, a mozaicului, o icoană pentru Mănăstirea Nicula, iar de acolo a venit ideea spectaculoasei biserici din Cluj.

Iconostasul este realizat în tei aurit de către artistul ortodox, după cum spune el, pentru a ilustra lumina pe care o reprezintă Dumnezeu. A fost folosit mozaic natural din toată lumea, iar în unele locuri chiar foiță de aur.

Stilul bisericii este neobizantin, cu balcon la fațadă și coloane.

Prima pictură a fost făcută în altar, iar picturile sfinților de pe pereții bisericii sunt în mărime naturală. 

Pe lângă acestea, sunt pictate și portretele Mitropolitului Andrei, a lui Vasile Somșan, Mitropolitului Bartolomeu și al Patriarhului Daniel, tot în mărime naturală, localizate la intrarea în biserică.

Ca în orice altă biserică, pe pereți sunt redate scene din biblie.

Un aspect interesant e că pictura care-l interpretează pe Dumnezeu, de deasupra balconului, are pe o parte 3 șiraguri și pe cealaltă 4, care se preling pe pereți, în capătul lor fiind cate o creație din mozaic. Aceste 7 șiraguri reprezintă cele 7 zile ale săptămânii în care Dumnezeu a creat lumea.

Pe cupola tavanului este scris un cântec religios care spune așa „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este tot pământul de slava Lui!„.

Acest locaș de cult este o adevărată operă de artă, realizată minuțios și în detaliu, o inovație ale cărei frumuseți, orice om, nu doar un îmătimit al artei sau un creștin ortodox le poate observa și admira oricând în Biserica „Schimbarea la Față”, din Cluj. Este fără îndoială o „schimbare” pentru creștinism.

Share Button

One thought on “Locașul de cult transformat în artă prin coliziunea modernității și tradiției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook
Facebook